Mega sycący bigos wegański

Święta, Święta i po Świętach... zanim się obejrzysz już czas wracać do codzienności. Na szczęście zostają pyszne potrawy z wigilijnej wieczerzy :) W tym roku rozsmakowałam się w wegańskim bigosie:

Jest chrupiący
Wygląda wyśmienicie na stole
Przyciąga zapachem 
Ma w sobie nowoczesny twist
A przede wszystkim jest MEGA SYCĄCY
 Składniki: 



  1. kapusta kwaszona (500 gram)
  2. kapusta pekińska (pół główki)
  3. marchew (2 szt)
  4. papryka czerwona (1 szt.)
  5. cebula (1 szt.)
  6. soczewica (ok.200gram)
  7. Olej rzepakowy
  8. Sos pomidorowy (1/2 szklanki)

Przyprawy: Ziele angielskie(2 szt.), liść laurowy (2 szt), papryka słodka (2 łyżeczki płaskie), sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 

Zaczynamy od zagotowania soczewicy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę kwaszoną odciskamy i kroimy. Siekamy również kapustę pekińską, paprykę oraz cebulę. Rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Po ok 5 minutach cebula powinna się zeszklić. Następnie dodajemy kapustę, marchew, paprykę i przyprawy. Wszystko dusimy około 10 minut, następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i sos pomidorowy. Dalej dusimy około 20 minut. 

Życzę SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty