Makowiec VEGE czyli SAMO DOBRO :)

W tym roku, jak co roku na Święta nie obeszło się bez wegańskiego makowca na stole. Lekko gorzki i słodki zarazem, świetnie współgra z innymi potrawami. Jest doskonałym źródłem wapnia i bogactwem witamin. Uwielbiany od wieków, a także stosowany do celów leczniczych, zawitał na wigilijne stoły symbolizując moc, dostatek, a także bogactwo i pomyślność


SKŁADNIKI
  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzika)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wiśni (mogą być z syropu lub kompotu)
  • 50 g ciemnej czekolady wegańskiej
Zagotować mak w 2 szklankach wody przez ok. 20 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty. Następnie zmiksować ręcznym blenderem. Dodać do masy olej kokosowy, banany, mąkę, cukier, siemię lniane i sok z cytryny. Wszystko ponownie zmiksować na gładką masę. Dodać i wymieszać resztę wiórek oraz rodzynki i wiśnie. Piec w tortownicy ok. 21-22 cm wyłożonej papierem przez ok 40 min. w 180 stopniach. Ostudzić i odstawić na noc bez przykrycia. Podawać z polewą z ciemnej czekolady, posypaną startą skórką pomarańczową oraz użyć ulubionych owoców do dekoracji.
życzę
SMACZNEGO! 




Komentarze

  1. Bardzo niewiele różniący się od tego przepis pojawił się już dawno w Kwestii Smaku. A ten i tu i w Vedze. Hm?

    OdpowiedzUsuń
  2. To super, tylko mnie cieszy jak więcej osób robi wegański makowiec :) Pyszny, widziałam ten przepis w Kwesti Smaku wygląda super pysznie, ale nie ma siemienia lnianego to nie wiem jak się trzyma i ma alkohol...hm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis pojawił się w Kwestii Smaku w ubiegłym tj. 2015 roku, a na Twoim blogu w 2016 oraz w ostatniej Vedze. Skąd pochodzi? Kto go wymyślił? Różnica siemię - migdały jest tak niewielka, że wydaje się pochodzić z jednego źródła. Czy z jakiejś książki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty