Trufle śliwkowe - sama słodycz - bez cukru!


 Czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Trufle bez cukru, lecz pełne słodkiego smaku są tego przykładem, jego podstawowe składniki to śliwki i daktyle. Polskie, suszone śliwki mają wysoką zawartość błonnika, przez co świetnie regulują trawienie. Zawierają również sporo witaminy z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie. Zatem pyszny deser pełen słodkości i chwila relaxu.


Składniki:
śliwki suszone – 1 szklanka
daktyle – 1 szklanka
cynamon – 1 łyżeczka
szczypta soli
kakao – 3 łyżki (1 łyżka, na koniec do posypki)
wiórki kokosowe – 2 łyżki (do posypki)

Wykonanie:

Miksujemy wszystkie składniki w blenderze na kleistą masę. Z gotowej masy lepimy malutkie kulki, dobre na jeden kęs. Następnie posypujemy kulki do wyboru wiórkami kokosowymi lub kakao. Można je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, choć na pewno tyle nie wytrzymają. :) 




Komentarze

Popularne posty