Pikantny krem z buraków

Zupa krem, wspaniale delikatna i lekka, a do tego bardzo pożywna. Buraki to warzywo tzw. "krwiotwórcze", przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu krwionośnego. Dlatego jest to król wśród polskich, zdrowych warzyw. Wszędzie gdzie występuje, dodatkowo zachwyca pięknym kolorem. Cieszy oko i nie tylko :) Smakuje wyśmienicie, a możemy przełamać jego słodycz ostrym pieprzem i czosnkiem. 

Składniki dla 2 os: 

  • buraki (3 sztuki - duże)
  • ziemniaki (3 sztuki)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (1/2 główki)
  • wywar z warzyw ( ok 1/2 szklanki)
  • sok z 1/2 cytryny 
  • pieprz i sól (według uznania)
  • oliwa (2 łyżki)

Wykonanie: 
Obieramy warzywa i układamy na blachę, polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem, następnie dłońmi wmasowujemy olej w warzywa ( jednak żaden inny przyrząd w kuchni nie jest lepszy niż nasze dłonie :) Pieczemy warzywa ok 30 min na 150 stopni. Podgrzewamy małą ilość wywaru z warzyw, aby uzyskać płynną konsystencję kremu i łączymy gotowe warzywa z wywarem miksując blenderem. Do smaku polewamy sokiem z cytryny i posypujemy startym pieprzem.


Życzę smacznego !!!
Pozdrawiam 
Marta



Komentarze

Popularne posty