HIT! Brownie z czerwoną fasolą!


Nie sądziłam, że fasolę można użyć do deserów, dopóki nie spróbowałam takiej właśnie kompozycji. Czekolada i czerwona fasola świetnie do siebie pasują, a dodatkowo zapewniamy sobie dużą ilość białka. Fasolka ma również lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych ( inhibitory proteazy). To dodatkowy powód, by sięgnąć po ten prozdrowotny deser! 


Składniki: 
- 2 puszki fasoli
- 1,5 czekolady gorzkiej 
- 3 łyżki melasy z cukru trzcinowego ( można użyć innego syropu do słodzenia) 
- 2 łyżki cukru trzcinowego 
- 4 łyżki kakao 
- daktyle ( ok. 10 szt.) 
- 2 łyżki rodzynek
- 2 banany 
- 2 łyżki siemienia lnianego ( zmielonego) 
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie: 
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i podgrzania w tzw. kąpieli wodnej 1 tabliczki czekolady. Później, obmytą fasolę z puszki miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem),  dodając banany, melasę, cukier, kakao, siemię, cynamon, sól i sodę. Na końcu dodajemy płynną czekoladę i rodzynki, a także pokrojone daktyle. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy przez ok 40 min. w 180 stopniach. 

Do dekoracji możemy użyć pozostałej połówki czekolady i podgrzać ją w kąpieli wodnej, by później polać już gotowe ciasto.


Życzę Wam smacznego!



Komentarze

Popularne posty