Szarlotka wegańska i smaki z dzieciństwa

Są smaki, które pamiętamy z dzieciństwa i które wręcz przypominają nam dobre czasy. Ja pamiętam smak szarlotki, słodko - kwaśny, a co najważniejsze rozpływający się w ustach. Dziś robię wegańską wersję tego przepisu. Muszę przyznać, że wyszła rewelacyjnie. Szarlotka to ciasto, które po prostu nigdy się nie nudzi. :) Zapraszam do smakowania :) 




 Składniki: 
  • 2 szkl. mąki 
  • 4 jabłka 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 10 daktyli 
  • garść orzechów włoskich ( lub innych)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy

Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę, a do małej ucieramy razem: cukier, siemię, sodę, sól, masło wraz z 1/2 szkl. wody. Woda powinna być lekko ciepła, by masło się rozpuściło, a siemię zaczęło łączyć składniki. W międzyczasie miksujemy daktyle z jednym jabłkiem na gładką masę i dodajemy do dużej miski z mąką. Teraz przelewamy zawartość małej miseczki do dużej z mąką i już całość mieszamy razem, dodając pozostałe składniki - sok z pomarańczy, orzechy i przyprawy (cynamon i gałkę). Szatkujemy jabłka - 2 z nich dodajemy do masy a jedno zostawiamy do dekoracji na wierzch. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 





Życzę Wam smacznego !!! 
Pozdrawiam 
Marta



Komentarze

  1. Przepyszna szarlotka :) Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, polecam spróbowanie! Robi się bardzo szybko.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty