GRANOLA na pyszne śniadanie

Granola jest wspaniała! Wyjątkowa, w wydaniu domowym, kiedy nareszcie mogę dodać tyle żurawiny i daktyli ile chcę. Pyszna i wspaniale pobudzająca trawienie z rana. Doskonała nie tylko  do jogurtu czy owsianki, ale także do zrobienia batoników typu energy bar`u lub po prostu do podjadania w chwili napadu głoda. ;) 

Zapraszam do spróbowania mojej super prostej GRANOLI. 



Składniki na 1 słoik: 
  • 1 szkl. płatków żytnich
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl orzechów ( ja dodałam ziemne )
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny 
  • 1/2 szkl. daktyli ( morele też świetnie pasują)
  • 3 łyżki melasy 
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
Wykonanie: 
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni i wsypać wszystkie składniki na szeroką blachę. Dobrze wymieszać składniki, aby były lekko mokre od melasy i masła. Piec 10 minut, zamieszać i piec kolejne 10 minut. Wysuszone można przetrzymywać w słoiku. 


Życzę smacznego !

Pozdrawiam 
Marta





Komentarze

  1. Musze stworzyć takie cudo na śniadanie,
    apetycznie wygląda.
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty