Pikantne CHIPSY z jarmużu

Jarmuż został okrzyknięty tzw. superfood`em, czyli produktem o wyjątkowo cennych składnikach dla organizmu. Zawiera tak dużo żelaza, iż nazywa się go „nową wołowiną”. Jest bogatym źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Dzięki dużej zawartości witaminy A korzystnie wpływa również na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. Ze względu na swoją silną strukturę liści doskonale sprawdza się w potrawach z piekarnika. 


Składniki:

  • 1 duży pęczek jarmużu
  • 1/4 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Ustawiamy piekarnik na 120 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, myjemy i suszymy jarmuż. Następnie usuwamy grube łodygi, urywamy spore kawałki liści ( długości ok 3 cm ) i kładziemy  na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami i „masujemy” listki, by nabrały wyrazistego smaku z przypraw. Pieczemy chipsy przez ok 5 -10 minut z każdej strony.


Smacznego i zdrowego ! 
życzy 
Marta


Popularne posty