Pasztet z oliwkami

Pasztety są idealne do kanapek, a także doskonałe do dań głównych. Zrobiłam dziś wersję w stylu włoskim z oliwkami. Nawet przyprawy nadają mu wyjątkowo włoskiego smaku - oregano i pachnąca bazylia.



Składniki: 
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szkl. ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 1/2 szkl. smażonej cebulki
  • 4 łyżeczki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szkl. oliwek

Przyprawy ( po 1 łyżeczce): sól, pieprz, oregano, bazylia.


Wykonanie: 
Zaczynamy od gotowania kaszy i soczewicy w oddzielnych garnkach. Później smażymy cebulkę z 1 łyżką oliwy. Kiedy już będą gotowe mieszamy wszystko w misce, dodając oliwy, sosu sojowego i przypraw. Następnie miksujemy wszystko razem. Kiedy zostanie nam jednolita masa dodajemy całe oliwki. Smażymy w piekarniku w wyłożonym papierem do smażenia naczyniu na 180 stopni przez około 40 min.


SMACZNEGO!
Pozdrawiam 
Marta

Popularne posty