Świateczne smaki - BABECZKI MAKOWE

Święta tuż tuż, dlatego coraz bardziej mam ochotę na świąteczne smaki. Kiedyś znienawidzony mak stał się moim grudniowym przysmakiem :) Odpowiednia kompozycja maku z innymi składnikami może sprawić, że przekonamy do niego najbardziej opornych.




Te małe i jakże cenne ziarenka są bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Mak to również bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, co staje się szczególnie przydatne podczas świątecznych dni.

Składniki:
  • Mąka pełnoziarnista ( 2 szkl. )
  • Cukier trzcinowy ( 1/2 szkl.)
  • Mak ( 1/2 szkl.)
  • Siemię lniane mielone ( 1 łyżka )
  • Masło kokosowe ( 2 łyżki )
  • Jabłko starte ( 1 szt. )
  • Woda ( 1 szkl. )
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • Proszek do pieczenia ( 1 łyżka )
Wykonanie:

Zaczynamy od zmieszania cukru z sokiem z pomarańczy, siemieniem lnianym i odrobiną ciepłej wody. Dodajemy masło kokosowe i nadal mieszamy. Po chwili cukier się rozpuszcza, a siemię lniane tworzy lekko lepką konsystencję. Dolewamy przygotowaną mieszankę do mąki i mieszając dodajemy wody, a później maku, proszku do pieczenia i jabłek. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, by uzyskać puszystą konsystencję ciasta. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni około 30 minut. Do dekoracji można użyć masy makowej, orzechów czy śliwek. 

Życzę SMACZNEGO 

i polecam zrobienie ich na Święta!!!

Pozdrawiam 
Marta



Popularne posty