Delikatne ciasto makowe z musem jabłkowym

Ze świątecznego stołu z chęcią zabrałabym ciasto makowe z musem jabłkowym. Delikatne puszyste, odpowiednio mokre i miękkie. Po prostu idealne. Na pewno zrobię ten przepis jeszcze nie raz w roku. Rodzina była zaskoczona, że produkty których użyłam były roślinne. Do dekoracji użyłam również typowo wigilijnych produktów: suszonych owoców.




Składniki: 

  • 2 szkl. masy makowej
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. kaszy mannej
  • 2 szklanki musu jabłkowego
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • sok z 1 pomarańczy 
Do polewy: 1/2 czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka oleju kokosowego
Do dekoracji: suszone owoce i orzechy 

Wykonanie: 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, zaczynając od tych suchych. Później dolewamy musu, soku z 1 pomarańczy i oliwy. Konsystencja powinna być lekko płynna, ale i puszysta. Dlatego warto trochę dłużej pomieszać. Na koniec dorzucamy pokrojone daktyle i orzechy ciągle mieszając. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 minut.

Aby wykonać polewę należy rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej czyli nad parą i dodać do niej oleju kokosowego, by lepiej się rozpuściła. Polać polewą ciasto i przyozdobić owocami suszonymi.



SMACZNEGO ! 

Pozdrawiam 
Marta

Popularne posty