Znowu robię ZAKWAS buraczany :)

Święta Bożego Narodzenia już na dobre zawitały na sklepowych witrynach, chociaż do grudnia jeszcze spory kawałek. To przypomina mi o najzdrowszym daniu świątecznym z zakwasem buraczanym w roli głównej- barszcz czerwony. Niestety często nie zdążę go zrobić bo wypiję cały zakwas buraczany :) Jest tak pyszny!



Przede wszystkim zakwas, oczyszcza i wzmacnia naszą krew, zwiększając liczbę czerwonych krwinek. Jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany również przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu i po leczeniu antybiotykami. Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu, zwiększając naszą odporność. Możemy go pić jako napój oczyszczający i wzmacniający, a wigilijny barszcz z uszkami z dodatkiem zakwasu nabierze wspaniałego smaku.

Składniki:
1. Buraki ( 1 kg ) 
2. Czosnek ( 2 ząbki )
3. Przyprawy: sól ( 1 łyżeczka ), pieprz ( cały – kilka ziaren)
4. Kromka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:
Kroimy obrane buraki i wkładamy do dużego słoika. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Posypujemy 1 łyżeczką soli i zalewamy ciepłą wodą. Na górę słoika kładziemy kromkę chleba, by wspomógł proces fermentacji buraków. Lekko zakręcamy słoik, by dostawało się tam powietrze i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Zakwas potrzebuje około 3 – 5 dni, ale równie dobrze może stać przez tydzień, by jego smak się wzmocnił. 

Mój przepis z poprzedniego roku: Zakwas buraczany Marty 2014

 Zakwas buraczany Marty 2014

Komentarze

Popularne posty