Rewelacyjne GRZYBKI w sosie Teriyaki

Dziś zupełnie niespodziewanie trafiłam na rewelacyjne połączenie grzybków i sosu Teriyaki. Z braku czasu, wyciągnęłam z zamrażalnika warzywa, zalałam suche grzyby shitake gorącą wodą i wrzuciłam wszystko na patelnię. Nie spodziewałam się żadnych smakowych rewelacji dopóki nie dodałam sosu Teriyaki. Okazało się, że jest to idealne połączenie. Od razu wyciągnęłam aparat, aby Wam zrobić zdjęcie. Zachęcam Was do spróbowania, zwłaszcza kiedy nie macie zbyt dużo czasu na przyrządzanie posiłków.  

Składniki na 2 os: 
1. Grzyby suszone ( ja użyłam grzybów shitake) 
2. Mrożony groszek ( ok 100 gram) 
3. Mrożony szpinak ( ok 100 gram) 
4. Ryż ( ja miałam akurat wczorajszy z lodówki :))
5. Sałata mix 
6. Sos musztardowy ( do sałaty )
7. Sos teriyaki 
8. Salsa ( odrobina w celach dekoracyjnych ;)

Wykonanie: 

Zalewamy grzyby gorącą wodą. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię mrożone warzywa i przykrywamy pokrywką - gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Kroimy w tym czasie sałatę, a potem grzybki. Dolewamy do patelni sosu Teriyaki ( ok 4 łyżek ) i dorzucamy grzyby. Smażymy wszystko razem, już bez przykrywki ok 5 - 10 minut. Próbujemy w smaku, czy dodać więcej sosu, czy mniej, od czasu do czasu mieszając.
Układamy na talerzu sałatkę i polewamy ją sosem musztardowym, dokładamy warzywa, ryż i gotowe!


RADA : Świetną i prostą dekoracją stołu są suszone róże.  Nadają stołu szlachetnego wyglądu. 


Życzę Wam smacznego !!!!
Pozdrawiam serdecznie 
Marta



Komentarze

Popularne posty