Marchewkowa wariacja

Marchewki to roślinny eliksir młodości. Zawierają wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Pełne są przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Ponieważ procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarzany jest w niezbędny dla człowieka RETINOL (odmiana witaminy A) dania z marchewką stają się prawdziwym skarbem dla urody. 

Tak więc dziś kolejne danie z marchewką w roli głównej: 
Składniki dla 2 osób:
1. Makaron z mąki dhurum ( ok. 200 gram) 
2. Marchewka ( 3 szt) 
3 Cebula ( 1 szt. ) 
SOS: jogurt sojowy, nasiona quinoa, musztarda, kilka kropel octu jabłkowego, sól i pieprz

Wykonanie: 
Gotujemy makaron i nasiona quinoa w oddzielnych garnkach. Szatkujemy marchewkę, cebulę i wrzucamy je na patelnię. Przykrywamy, aby powoli się dusiły ( ok. 10 min.), od czasu do czasu mieszamy. Gdy quinoa będzie już gotowa ( zazwyczaj potrzebuje ok. 15 minut) możemy zrobić sos. Mieszamy jogurt oraz nasionka quinoa z musztardą, szczyptą sóli i pieprzu, dodajemy również kilka kropel octu, aby dodać kwaskowatego smaku. Następnie odcedzamy makaran i układamy wszystko na talerzu. Czas na degustację!


Życzę smacznego !!! 
Marta

Komentarze

Popularne posty