Faszerowane łódki paprykowe

Faszerowane papryki niczym łódki wypełnione  pysznościami to moja propozycja na niedzielny obiad. Nie spodziewałam się, że po tylu latach eksperymentowania w kuchni ten przepis przyniesie mi tyle radości. Może dlatego, że mogłam w ręku trzymać te papryczki  i wyjadać ze środka roślinne pyszności, a przy tym czułam się jak dziecko :) 

Składniki dla 2 os.:
1. Papryka ( 2 szt.) 
2. Kasza jaglana ( 2 worki ) 
3. Groszek ( ok. 100 gram) 
4. Papryczka chili ( 1 szt. ) 
Przyprawy: kurkuma ( 1 łyżeczka) , czarnuszka ( 1 łyżeczka ), pieprz i sól ( szczypty do smaku) , papryka słodka ( 1/2 łyżeczki) , cytryna ( sok z 1/2), oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka )
Wykonanie: 
Gotujemy kaszę jaglaną ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, kasza nabierze wówczas ładnego zółto-pomarańczowego koloru.  Odstawiamy z gazu kaszę i dodajemy do niej groszek oraz  pokrojone papryczki chili. Farsz jest gotowy. Wypełniamy nim pokrojone na pół czerwone papryki, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarniaka nagrzanego do 360 stopnii i pieczemy jeszcze ok 10 - 12 minut. Sprawdzając, by się nie przypaliły. 

Można puścić wodze fantazji i wymyślić dowolny farsz z tego co mamy akurat w lodówce. Nie ma ograniczeń w pięknych kompozycjach roślinnych.

SMACZNEGO ZAJADANIA !!!!

 Prześlijcie mi wasze pomysły na faszerowane papryczki. 

Pozdrawiam 
Marta

Komentarze

  1. Ja bym polała oliwą już po wyjęciu z piekarnika.
    Dzięki, pewnie się skuszę któregoś chłodniejszego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak też można polać oliwę później, wtedy bardziej przypalone będą z góry.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty