ENERGY BAR - dostawca szybkiej energii

Pomysł na szybkie doładowanie energii to znany i lubiany ENERGY BAR. Kupując je w sklepie niepotrzebnie płacimy za toksyczne substancje konserwujące. Możemy takie batony zrobić sobie w prosty sposób w domu. Oszczędzając zarazem na zdrowiu i portfelu;).
Składniki:
1. Płatki owsiane błyskawiczne ( 100 gram)
2. Orzechy i nasiona ( różne rodzaje: np. orzechy nerkowca, nasiona dyni)
3. Siemię lniane ( mielone: 5 łyżek)
4. Cukier trzcinowy ( 2 łyżki)
5. Mleko roślinne ( 1/2 szkl.)
6. Masło orzechowe ( 2 łyżki)
7. Sól morska ( 1/4 łyżeczki)
8. Ekstrakt z wanilii ( 1 łyżeczka)
POLEWA:
1. Czekolada ciemna (wegańska)
2. Olej kokosowy ( 1  łyżka )




Wykonanie:
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na podstawę ciasta. Dolewamy mleka i wraz z masłem orzechowym wyrabiamy rekami ciasto. Powinno być kleiste ( jeśli się rozpada trzeba dodać więcej masła orzechowego i mleka). Następnie roztapiamy czekoladę kładąc ją na talerz a następnie na gotującą się wodę w garnku. Czekamy aż para roztopi czekoladę, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Polewamy ubite na dnie miseczki ciasto owsiankowo-orzechowe i wkładamy do lodówki, aż stwardnieje. Kroimy i gotowe!
Ponieważ jest to wysokokaloryczna przekąska 1 kawałek na dzień wystarcza w zupełności, by dostarczyć sobie odpowiedniej dawki energii. 

Pyszne, wegańskie przekąski, które dostarczają mnóstwa energii, a także satysfakcji z ich robienia. Cały proces zajął mi zaledwie 10 minut! Polecam, zwłaszcza do pracy kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na delektowanie się posiłkami, a chcemy szybko coś zjeść. 


PYCHAAAAA! 
życzę SMACZNEGO!
Marta


Komentarze

Popularne posty