Słoneczne śniadanie

Słońce to energia do życia. Działa pobudzająco również na organizm ludzki. Jego promienie stymulują wydzielanie serotoniny tzw. hormonu szczęścia. Jedząc produkty surowe, które dojrzewały na słońcu, słodkie i soczyste to sposób by dodatkowo dostarczyć sobie tej energii słonecznej. Dlatego dzisiejsze śniadanie przygotuję z pyszną pomarańczą, orzechami i suszonymi na słońcu morelami.
 Składniki:
1. Kasza jaglana ( 1 torebka 100 gr.)
2. Suszone morele ( 4 szt. )
3. Orzechy nerkowca ( 1 garstka ) 
4. Pomarańcze ( 1 szt.) 
5. Posypka: nasiona czarnuszki 

Wykonanie:
Moczymy w ciepłej wodzie orzechy nerkowca. Gotujemy kaszę jaglaną przez około 20 minut. W tym czasie kroimy suszone owoce i przygotowujemy sok z pomarańczy. Kiedy kasza się ugotuje zalewamy ją sokiem z pomarańczy i dodajemy orzechy i owoce. Na koniec posypujemy nasionkami czarnuszki. 

Dlaczego warto dodawać czarnuszkę do dań? 
1. Gdyż posiada różnorodne kwasy tłuszczowe niezbędne dla naszego organizmu.
2. Ma pełnowartościowe białko ( czyli osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) 
3. Liczne witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

Kolorystyka dzisiejszego dania przypomniała mi o wycieczce na Antelope Canyon znajdujący się w Stanie Arizona. Niezapomniane widoki i wrażenia estetyczne towarzyszyły mi podczas oglądania tych piaskowych form stworzonych przez naturę. Myślę, że jest to jeden z najładniejszych kanionów jakie widziałam. Zobaczcie sami: 



Życzę CUDOWNEGO SŁONECZEGO ŚNIADANIA!
Pozdrawiam Marta


Komentarze

Popularne posty