ZAKWAS BURACZANY w 5 MINUT

Moje ulubione danie świąteczne to barszcz z uszkami. Co roku zasiada się do piękne przystrojonych stołów, by zjeść to proste, tradycyjne danie, typowo wegańskie. Wigilijne uszka robi się z farszem na gotowanej kapuście kiszonej z grzybami. Niektórzy robią je z samymi grzybami i podsmażaną cebulką. Każdy barszcz jest inny, ten u cioci, mamy, czy sąsiadki. Wszystko zależy, czy kupowany był w sklepie, czy został już wcześniej przygotowany. W tym roku postanowiłam zrobić go sama od A do Z. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył - zakwas buraczany mogłabym pić litrami. Był rewelacyjny jak żaden z kupowanych. Robi się go w 5 MINUT! lecz na jego skosztowanie czeka się minimum 3 dni. Trzeba więc wcześniej o nim pomyśleć. :)

Składniki:

  1. 1 kg buraków
  2. 2 ząbki czosnku
  3. kilka ziaren pieprzu 
  4. 1 łyżeczka soli
  5. Kromka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:
1. Kroimy umyte buraki ( mogą zostać w skórkach) i wkładamy do dużego słoika.
2. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Posypujemy 1 łyżeczką soli i zalewamy ciepłą wodą.
4. Na górę kładziemy kromkę chleba, by zakwas z chleba wspomógł proces fermentacji buraków.
5. Lekko zakręcamy słoik by dostawało się tam powietrze.
6. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Pyszny zakwas jest gotowy już po 3 dniach. Jeśli wytrzymacie dłużej - to może stać nawet 2 tygodnie. U mnie nigdy tak długo nie wytrzymuje. Idealny jest oczywiście do WIGILIJNEGO BARSZCZU Z USZKAMI.

Życzę SMACZNYCH ŚWIĄT i pełnych brzuchów :) 
Pozdrawiam 
Marta

Komentarze

Popularne posty