NALEŚNIKI - słodkości w kolorze miłości

Warto czasem zamienić takie zwykłe danie jak naleśniki w niezapomnianą ucztę na uroczyste śniadanie lub inną okoliczność. Chociaż potrawa nie należy do najmniej kalorycznych, to warto czasem pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Jeśli już kiedyś próbowaliście wegańskich naleśników, to wiecie, że w smaku właściwie niczym się nie różnią od tradycyjnych, a dziś jeszcze bardziej je urozmaicimy, dodając czerwonego barwnika - soku z buraków. 

Składniki do zrobienia naleśników : 
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego ( aby naleśniki były puszyste)
1łyżeczka oliwy
6 łyżeczek cukru trzcinowego
1 szkl. mleka roślinnego ( ja użyłam kokosowego) 
1/2 szkl. soku z buraka

Polewa czekoladowa : 
1 tabliczka gorzkiej czekolady ( większość z nich jest wegańska) 
2 szczypty przyprawy chili
1łyżka oleju kokosowego
kilka owoców aronii (lub innych) 

Sposób przyrządzania: 

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania płynnej konsystencji. Piec na rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony. Czekoladę pokruszyć na talerzu, dodać chili, olej kokosowy i wymieszać. Zagotować wodę w garnku. Przykryć garnek talerzem. Pod wpływem pary czekolada zacznie powoli się topić i będzie gotowa do polania naleśników. Na koniec posypać danie owocami.

W ten prosty sposób możemy sprawić, by zwykłe naleśniki stały się niezwykłym deserem na śniadanie. 
Życzę smacznego!


Podobny przepis na wegańskie naleśniki,
znajdziesz tutaj:
 WEGAŃSKIE NALEŚNIKI

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty