Pietruszkowe PESTO THE BESTO ;)

Pesto w sklepach jest bardzo drogie, co zmusiło mnie do zrobienia go w domu. Oczywiście moja wersja jest całkowicie roślinna ( bez użycia sera ). Zamiast bazylii użyłam pietruszki, zamiast orzeszków piniowych użyłam słonecznika, a zamiast sera - tofu. Jaki efekt tych zamienników? Rewelacja! Pyszne i pożywne pesto, które mogę wykorzystać zarówno do kanapek jak i makaronów i innych dań.
Pozostały sok ze zmiksowanego pesto idealnie pasuje do bananowych shake`ów. Wszystkie składniki świetnie zostają wykorzystane. Koszt zrobienia takiego pesto to około 5 zł i jest go o wiele więcej niż kupowane pesto w sklepach, w małych słoiczkach i pełnych konserwantów.
Składniki: 
1) Pęczek natki pietruszki
2) Garść migdałów
3) Garść słoneczników
4) Garść pestek dyni
5) 1/2 kostki sera tofu ( opcjonalnie ) 
6) Przyprawy: sól morska, pieprz, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
7) 4 łyżeczki oliwy z oliwek
8) 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie: 
1) Miksujemy pietruszkę i orzechy z dużą ilością wody i przecedzamy przez sitko ( odcedzoną wodę od razu daję do lodówki aby zrobić z nich koktajle owocowe) 
2) Dodajemy oliwy z oliwek, przyprawy i opcjonalnie kruszymy trochę sera tofu. 

Poniżej moje ulubione zastosowanie tego pesto (kliknij na zdjęcie aby otworzyć przepis): 
 Makaron z PESTO
 Kanapeczki z PESTO

Życzę SMACZNEGO! 
Marta





Komentarze

Popularne posty