Kanapeczki z PESTO

Słyszę ciągle pytania: "Marta, co Ty nakładasz na kanapkę, skoro nie jesz ani mięsa, ani sera?". Odpowiadam, krótko - zieleninę. Niektórych to dziwi, że zamieniłam zwierzęce jedzenie na ZIELONE, ale to właśnie w taki sposób, uzupełniam sobie witaminy i minerały. Dodatkowo dostarczam sobie błonnika, którego mięso nie posiada. To sprawia, że krótko po posiłku mam mnóstwo energii, zamiast zalegać na kanapie. ;) Wegańskie kanapeczki to w mojej roślinnej kuchni "chleb powszedni". Dziś pokażę Wam jedną z wielu wersji. Ta będzie z zieloną pastą i pietruszkowym pesto.
Składniki dla 1 osoby:
1) 2 bułki razowe
2) pasta z zielonego groszku ( patrz poniżej jak zrobić ) 
3) 1/2 cukinii
4) 1 pomidor
5) 1 ogórek kiszony
6) Pietruszkowe pesto ( zobacz tutaj jak zrobić pesto ).
7) Pół łyżeczki musztardy ( używam do smarowania zamiast masła ).
8) Do posypki szczypta sezamu.

Jak zrobić zieloną pastę z groszku?: 
Składniki: 
1) Puszka groszku 
2) 2 łyżki pasty sezamowej ( tahini )
3) 2 łyżki oliwy z oliwek
4) Sok z 1/2 cytryny
5) Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie pasty: 
Miksujemy po prostu wszystkie składniki. Max 5 minut i pasta jest gotowa.

Jak zrobić pietruszkowe pesto?: 
Zobacz tutaj: 




Zrobienie pasty i pesto mogą być przechowywane w lodówce do 3 dni. Co oznacza, że możemy dodawać je również do innych potraw. Zrobić sobie np. pyszne danie z makaronem dodając zieloną pastę i nasze pietruszkowe pesto. Smaczne i zarazem pełne wartości dania, cieszące oko wspaniałym zielonym kolorem.  

Ciekawa jestem, z czym Wy przyrządzacie Wasze kanapeczki? Piszcie do mnie i przesyłajcie fotki. Z chęcią wypróbuję nowych przepisów. 

Pozdrawiam Was gorąco. 
Marta



Inny przepis z użyciem pietruszkowego PESTO:
 Makaron z PESTO




Komentarze

Popularne posty