Walentynkowe TRUSKAWKI w czekoladzie

Walentynki to czas by pokazać tym, których kochamy, jak wiele dla nas znaczą. Idealnym sposobem jest zrobić im do jedzenia coś przepysznego i zwalającego z nóg ;) taki właśnie jest mój przepis na TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. 

Składniki ( dla 2 osób) :
1. Truskawki ( ok 10 szt.)
2. Czekolada gorzka ( wegańska - bez mleka jest do kupienia w sklepach z organiczną żywnością)
3. 1 łyżeczka oliwy słonecznikowej
4. 1 łyżka masła orzechowego
5. Przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Do posypki użyłam sezamu i suszone owoce Goji

Wykonanie: 
1. Na garnek z małą ilością wody połóż szklaną miskę i wrzuć czekoladę oraz wszystkie składniki (oprócz truskawek oczywiście). Pod wpływem pary ( ok 3 min)  czekolada się rozpuści i można moczyć nasze truskawki.
PYCHOTKA !!!
Suszone owoce GOJI dodatkowo podkreślają smak czekolady i dodają nam większej ilości wartości odżywczych. Owoce znane są z wysokiej zawartości białka w sobie - 12%
Kolejna propozycja, aby zanurzyć truskawki nie tylko w czekoladzie ale także w sezamie. Idealnym źródłem wapnia dla wegan.
Życzę Wam CUDOWNEGO DNIA!!! 
Przesyłam mnóstwo miłości!!!
Marta

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają te truskawki. Świetny pomysł z tą posypką sezamową. Jakiś czas temu też podjęłam się takiemu zadaniu, i już nie mogę się doczekać naszych truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie są już nasze truskawki, szklarniowe ale dobre i to ;). Polecam też z posypką kokosową. Smacznego i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty