wegańskie NALEŚNIKI

Kiedy mówię, że jestem weganką, ludzie myślą że muszę zrezygnować z wielu potraw. To nie prawda! Wszędzie tam gdzie jest mleko krowie mogę zastosować mleko ryżowe, sojowe, migdałowe lub kokosowe! Sami widzicie ile jest możliwości, a ile smaku! Spróbujcie moich naleśników po wegańsku, mniaaammm:



Składniki dla 2 osób: 
Naleśnik:
1. Mąka ( 1 i 1/2 szklanki)
2. Mleko sojowe ( do wyrobienia ciasta, masa powinna być lekko płynna) 
3. Cukier trzcinowy ( 1/3 szklanki)
4. Soda oczyszczona ( 1 łyżka )
Polewa:
1. Mleko kokosowe ( 1 puszka) 
2. Cukier puder ( 1/2 łyżeczki ) 
Do dekoracji:
Maliny ( lub inne owoce ) oraz migdały.


Wykonanie naleśnika:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sodę stopniowo dodając mleko.
    Pożądana konsystencja - lekko płynna masa. 
2. Podsmaż naleśnika na patelni, ok 2 - 3 min z każdej strony. 

Wykonanie polewy: 
1. Zmiksuj miąższ mleka kokosowego w mikserze wraz z cukrem pudrem. Aby uzyskać gęstą konsystencję odlej wcześniej wodę z miąższu kokosowego. 
Najlepszym sposobem jest pozostawienie na noc mleka w lodówce, aby łatwo odseparować miąższ kokosowy i odlać wodę kokosową.
2. Udekoruj owocami i orzechami.
Voila! Wegańskie naleśniki gotowe do podania! 

Powiem szczerze, smakują mi one bardziej niż te które kiedyś jadłam z mlekiem krowim. Polewa z mleka kokosowego jest powalająca, w połączeniu z kwaśną maliną daje super świeży smaczek. 

Spróbujcie sami, życzę Wam SMACZNEGO!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty