Promienna sałatka z liści rzepaku

Wybrałam się dziś na przejażdżkę rowerem, mieszkam na obrzeżach Warszawy więc często jeżdżę po tutejszych polach uprawnych. Zachwyciłam się  polem rzepakowym, który przypominał mi odbicia promieni słonecznych - przepięknie żółty. W myślach już miałam przepis na żółtą sałatkę z dodatkiem kukurydzy, pomarańczy i słonecznika.




Rzepak kojarzy się głównie z olejem rzepakowym. Jednak nie wszyscy wiedzą, że liście rzepaku są również jadalne i choć trochę gorzkawe, to dobrze zamarynowane smakują wyśmienicie. Ja zamarynowałam je oczywiście w oleju rzepakowym oraz soku z pomarańczy, dodałam także ocet, sól i pieprz.

Składniki:
1. Liście rzepaku ( 3 garście)
2. Kukurydza ( 1 puszka)
3. Pomarańcz ( 1 szt.)
4. Słonecznik ( 1 garść)
Marynata: olej rzepakowy (ok. 4 łyżek), ocet jabłkowy ( 1 łyżka), sól i pieprz


Wykonanie: 
KROK 1. 
Zamarynuj liście rzepaku w oleju i occie. Dodaj również słonecznik aby lekko zmiękł. Przypraw solą i pieprzem.
KROK 2.
Odstaw sałatkę na minimum 10 minut. aby składniki połączyły się.
KROK 3.
Z połowy pomarańczy wyciśnij sok i dolej do sałatki, resztę pomarańczy pokrój.
KROK 4. po 10 min.:
Dorzuć kukurydzę, skrojoną pomarańczę i sałatka gotowa.

Ja jadłam tą sałatkę na małym solo pikniku z kawałkami chleba. Zapomniałam łyżki co wspaniale zastąpił mi chleb. Uczta dla brzucha ale też dla oka ;). Sałatka wyglądała przepięknie tak pięknie jak pole rzepaku. Spróbujcie więc tej sałatki w domu lub na pikniku!

Smacznego!






Komentarze

Popularne posty