Orzeźwiające GAZPACHIO

Kolejny upalny dzień w Warszawie, który przypomniał mi wyjazd do Hiszpanii. Byłam zachwycona nie tylko tym krajem, ale także jego przepyszną kuchnią. Za każdym razem  w restauracjach zamawiałam zupę GAZPACHIO. Chłodna, orzeźwiająca i bardzo lekka. Idealna na upalne dni takie jak dziś. Dzisiaj przeniosłam trochę hiszpańskiego klimatu do Polski. Słońce już do nas zawitało, czas na pożywną zupkę GAZPACHIO ;)


Składniki na zupę GAZPACHIO dla 2 osób:

1. Pomidory (ok 4 szt)
2. Ogórek ( 2 szt.)
3.Cebula ( 1/2 szt.)
4. Papryka ( 1 szt.)
5. Czosnek ( 1 ząbek)
Przyprawy: bazylia, sól, pieprz cayenne



Na pewno nie muszę Wam mówić o cudownych właściwościach pomidorów, które nie tylko odmładzają i odchudzają ale także zapobiegają nowotworom. Natomiast nie wiem czy wiecie jak dobry jest dla nas PIEPRZ CAYENNE (kajeński) wyrabiany z papryczek CHILI. Jest idealny dla osób z problemami trawiennymi: likwiduje wzdęcia, leczy wrzody, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza krążenie krwi w żołądku i jelitach. Sprawia to, że jest także ulubioną przyprawą odchudzających się. 

Pieprz cayenne ma również właściwości : 
- przeciwzapalne, 
- antyrakowe,   
- pobudzające układ krążenia,
- rozgrzewające podczas chorób.

Dlatego w takich upalnych i leniwych dniach dobrze jest dodać szczyptę ostrej, pobudzającej  przyprawy CAYENNE. Nic dziwnego, że Hiszpanie tak często ją stosują. 

Gorąco Wam polecam spróbowanie tej chłodnej zupki, zwłaszcza że robi się ją w 5 minut!




SMACZNEGO!





Komentarze

Popularne posty