Polubisz szpinakową

Nigdy nie przepadałam za zupą szpinakową dopóki nie spróbowałam wersji z mlekiem kokosowym. Jej niezwykły,  lekko słodki smak Was powali! ;) Co najlepsze, robi się ją w 5 minut!




Składniki:
1. Mrożony szpinak ( 1/2 paczki)
2. Mleko kokosowe ( 1 puszka)
3. Przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili i oliwa z oliwek

Wykonanie jej jest dziecinnie proste:
KROK 1
Należy rozmrozić szpinak w garnku, dolać wrzącej wody i zagotować.
KROK 2
Dodać mleko kokosowe i przyprawy. Ponieważ lubię ostre przyprawy dodałam szczyptę chili, która dodatkowo podkręca jej smak. 5 min i danie gotowe!

Wartościowa zupa szpinakowa:
Szpinak jest zalecany właśnie dla wegetarian i wegan ze względu na jego dużą zawartość wapnia, magnezu  i żelaza. Szpinak jest również dobrym źródłem białka - 6 gram na porcję 156 gram.
Niewątpliwą zaletą jest również jego niska kaloryczność (20 kal na 100 gram) oraz wysoka zawartość witamin: A, C, E, K co sprawia że z jeszcze większym apetytem zajadam się tą ekspresową zupką.

Spróbujcie sami i dajcie mi znać jak Wam smakowała!



Komentarze

  1. dużo informacji i proste przepisy, gratuluję i będę korzystać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty