Pasta z ciecierzycy
























Składniki:
1. Ciecierzyca (100gram) 
2. Cebula (3 szt.)
3. Czosnek (3 ząbki)
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka









Wykonanie:
KROK 1.
Ciecierzycę przygotowujemy podobnie jak fasolę, zalewamy ją wodą na noc i następnego dnia gotujemy ok 1 godziny.
KROK 2.
Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni z czosnkiem. Odlewamy nadmiar wody z ciecierzycy i dodajemy cebulę, czosnek i i przyprawy - gotujemy jeszcze ok. 10 min. by składniki połączyły się.
KROK 3.
Ugniatamy, lub miksujemy aby powstała pasta. Możemy teraz dodać ją do kanapek i sałatek.

Pamiętaj o wartościach:
Ciecierzyca ( cieciorka ) ma dużą zawartość białka - 9 gram w 100g. Jest również bogata w żelazo, potas, fosfor, błonnik i witaminę B6. Podana z cebulą, która jest naturalnym antybiotykiem dodatkowo wzmacnia nasz organizm. Chyba nie muszę was już zachęcać do spróbowania!

Smacznego!











Komentarze

Popularne posty